Koktejl Cuba Libre
Cuba Libre čili „svobodná Kuba“ je jeden z míchaných nápojů, které si bez problémů a speciálních nástrojů můžete připravit i doma. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších kubánských cocktailů – hned vedle Daiquiri, které vzniklo ve stejnou dobu. Tento nápoj je starý více než 100 let, což jen svědčí o jeho oblibě. Aby si nápoj takto dlouho udržel oblibu po celém světě, musí fantasticky chutnat, být jednoduchý a musí za ním stát silný příběh. To všechno Cuba Libre má.
Hlavní ingredience Cuba Libre
Základními ingrediencemi tohoto drinku jsou cola, bílý rum a limetky. To znamená, že se skutečně nejedná o žádné zajímavé a těžko sehnatelné ingredience. Avšak myslet si, že Cuba Libre je jenom cola s rumem, by byla chyba. Tento nápoj je výjimečný tím, že jeho ingredience jsou namíchány ve vzájemné harmonii a limetka mu dodává dotyk exotiky. Vzájemná synergie těchto ingrediencí je to, co nám na Cuba Libre chutná!
- Cola – zřejmě nejoblíbenější variantou je použití Coca Coly, ale použít se dá kterýkoli jiný colový nápoj, který vám chutná. Důležité je, aby byl skutečně dobrý, protože tvoří významnou část Cuba Libre.
- Bílý rum – ideální jsou lehčí rumy španělského typu, které se hodí jako osvěžení k letnímu počasí. Možná si ale oblíbíte i rumy s bohatší chutí.
- Limetka – třetí a poslední přísadou je právě limetka. Dodává nápoji ostrou citrusovou chuť, která jej ještě více odlehčí. Je důležité použít čerstvou limetku, nikoli limetkovou šťávu, kterou můžete koupit v lahvi.
Jaký zvolit rum do vašich drinků?
Havana rum za akční cenu
Zvolit správný rum je velice důležité, aby vám výsledný nápoj chutnal. Oblíbit si můžete různé značky rumů, které se mohou lišit svou výrazností a aroma. Jaký rum zvolíte, je čistě na vás. Existuje ale několik variant, které jsou oblíbené mezi barmany na celém světě. Můžete se nechat inspirovat a použít jeden z následujících rumů španělského typu:
- Havana Club Anejo 3y – jaký jiný rum zvolit do kubánského nápoje než ten, který byl vyroben na Kubě? Tento lehký průzračný rum zrál tři roky v sudu z amerického bílého dubu. Chutná po vanilce, koření, citrusech a dubu a skvěle se hodí pro přípravu míchaných nápojů, jako je například Cuba Libre.
- Bacardi Carta Blanca – tento rum má svůj původ v Portoriku. A také on se vyznačuje lehkou chutí, která se skvěle snoubí s colou a limetkou. Kromě vanilky v něm můžete cítit také mandle. Bacardi je jedním z nejčastěji používaných bílých rumů na světě. Jedná se o rum, který je tradiční při přípravě Cuba Libre – v době získání kubánské nezávislosti byl snadno dostupný a Kubánci jej tak často užívali nejen v tomto drinku.
- Legendario Aňejo – i tohle je kubánský rum, který zrál po dobu čtyř let v dubovém sudu. Svou chutí se skvěle hodí pro pití jen tak, ale je ideální také do míchaných nápojů. Najít v něm můžete příchuť oříšků a karamelu.
Jak připravit Cuba Libre?
Ačkoli si s Cuba Libre tradičně spojujeme (a řada barmanů jej dodnes používá) rum Bacardi, není to podmínkou. Podle Mezinárodní asociace barmanů (IBA) je přípustný jakýkoli jiný rum. Právě IBA určuje tradiční složení nejslavnějších míchaných nápojů. A nutno dodat, že Cuba Libre bezpochyby patří k těm nejoblíbenějším na celém světě. Zde je recept, který IBA uvádí na svých internetových stránkách, a který se považuje za tradiční recepturu.
Ingredience
- 50 ml bílého rumu
- 120 ml Coca Coly (ideálně ta mexická)
- 10 ml čerstvé limetkové šťávy
Různé druhy Cuba Libre
Jediný postup, jakým získáte tradiční nápoj Cuba Libre, již znáte. Protože se ale tento nápoj stal velmi oblíbeným po celém světě, lidé si vymýšleli různé úpravy. Díky tomu vznikly různé varianty tohoto míchaného drinku. Některé z nich se proslavily po celém světě, a proto rozhodně stojí za vyzkoušení. Některý z následujících druhů vám umožní vychutnat si tento míchaný nápoj, i když nemáte všechny potřebné ingredience na klasické Cuba Libre.
Kuba Libre à la Haiti
V této verzi se používá některý z bílých haitských rumů, kolový sirup Falernum a limetková šťáva. Samozřejmostí je podávání ve vysoké sklenici naplněné ledem.
Improved Cuba Libre
Tento název bychom přeložili jako „vylepšené Cuba Libre“. Do směsi se přidává gin, Angostura bitters a extra porce limetky.
Mandeville
V této verzi nahradíte bílý rum za směsici bílého a tmavého rumu. Klasická cola zůstává, nicméně limetku je třeba vyměnit za citron. Kromě toho obsahuje Mandeville také trochu grenadiny a absinthu. Tato verze Cuba Libre vznikla v Louisianě.
Frozen Cuba Libre
Ideální do parného léta! Jedná se o odlehčenou verzi Cuba Libre, která napodobuje ledovou tříšť, kterou si můžete koupit třeba na koupališti. Na přípravu jednoho drinku budete potřebovat šálek ledu, 45 ml bílého rumu, 45 ml pomerančového džusu, 90 ml coly, 1 kopeček vanilkové zmrzliny a plátek limetky. Do mixéru dejte všechny ingredience s výjimkou limetky. Rozmixujte je dohladka a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte plátkem limetky.
Ačkoli se někomu historie může zdát nudná, k nápoji Cuba Libre bezpochyby patří. Souvisí totiž také s tím, odkud nese nápoj své jméno. Připomíná dobu kolonialismu a revoluce. V letech 1868 až 1878 bojovali Kubánci o získání nezávislosti na Španělsku a slogan „Cuba Libre!“ visel na všech ulicích.
V roce 1898 získala Kuba svou nezávislost, byl kubánský trh zaplaven americkými produkty – včetně Coca Coly. Právě tato Cola je považována (i Mezinárodní barmanskou asociací) za tradičním doplňkem nápoje Cuba Libre. Nezávislost je spojována právě s tímto nápojem a Kubánci si ji rádi připomínají pokaždé, když drink pijí.
Ozdoba nápoje
Tradiční ozdobou nápoje je skrojek limetky. Její kůru můžete ozdobit různými výřezy, abyste dosáhli originálnějšího vzhledu. To je jediný způsob ozdoby, který patří ke klasickému Cuba Libre. V některých barech ale můžete narazit na další ozdoby, jako je například snítka máty.
Spousta lidí si Cuba Libre spojuje s míchaným nápojem Mojito. Ačkoli mají stejný původ, jedná se o dva různé nápoje. Proto se v tradičním nápoji máta nepoužívá – pro své vlastní účely si ji ale do nápoje klidně přidat můžete. A vymyslet si můžete také spoustu jiných ingrediencí, kterými svou sklenici ozdobíte.
Kubánský rum
Rum vzniká fermentací a destilací melasy z cukrově třtiny nebo šťávy z cukrové třtiny. Destilát, který se tímto procesem získá, je čirá tekutina. Ta se nechává vyzrát v dubových sudech. Kuba (a také Portoriko) jsou země, které se vyznačují zejména lehkými rumy španělského typu (možná pozůstatek kolonizace). Na Jamajce a v Karibiku můžete ale narazit na rumy s plnější chutí.
Nejčastější otázky ohledně Cuba Libre
Pokud si na Kubě objednáte colu s rumem a budete tím myslet jejich tradiční nápoj Cuba Libre, pěkně tím Kubánce naštvete. To, čím se nápoj odlišuje, je zejména dobrý rum, který se používá pouze bílý! Od klasické coly s rumem se liší ještě použitím limetky, která vyvažuje sladkost celého nápoje.
Zatímco Mojito je nápoj, který se bez třtinového cukru neobejde, do Cuba Libre nepatří. Vzhledem k tomu, že se jedná o kubánské nápoje, řada lidí si je pletou. A proto ingredience z jednoho přidávají do druhého. Pravdou ale je, že v klasickém Cuba Libre nemá třtinový cukr co dělat! Cola je sama o sobě dost sladká.
Milovník kvalitního alkoholu, nepohrdne vínem, ani sklenkou něčeho ostřejšího. Babička mu ale vždy říkala „stačí jenom zdravotní šťopička“ a toho se také drží.